Traditionele Chinese Geneeswijze

De mens is een afspiegeling van de kosmos. veranderingen in de kosmos, natuur of omgeving hebben een invloed op het lichaam.
Zo kun je denken aan cycli zoals de seizoenen: ook het lichaam heeft periodes van ontwikkeling, groei, rijping, ouder worden enzovoort.Traditionele Chinese Geneeswijze is gebaseerd op de filosofie die als uitgangsput Qi (Chinees voor energie; spreek uit als tsjie) heeft. Zonder Qi is leven niet mogelijk.
Qi is de wortel van het menselijk zijn.
Het leven manifesteert zich in polariteit: Yin en Yang. Yin staat voor materie, bloed, lichaamsvloeistoffen. Yang staat voor Qi, actie, warmte, lichaamsfuncties. De interactie tussen beide geeft beweging, die terug te vinden is in de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water.Er bestaan verschillende soorten Qi, die zorgen voor het beschermen van het lichaam, bestrijden van invloeden van buitenaf, transformatie van voedsel, verwarmen van het lichaam e.d.
Ziekteveroorzakers zoals koude, wind, emoties, leefwijze, voeding en beroep geven verstoringen in de Qi-circulatie.Traditionele Chinese Geneeswijze werkt enerzijds preventief door in een vroeg stadium van ziekte de verstoring vast te stellen. Anderzijds is het een goede therapie om de verstoring van de Qi en de disbalans tussen Yin en Yang te herstellen, waardoor ziekte bestreden kan worden.Traditionele Chinese Geneeswijze heeft manieren gevonden om de conditie van de Qi en de balans tussen Yin en Yang van dit moment te bepalen, door o.a. pols- en tongdiagnose. De buitenkant is een reflectie van de binnenkant.
De behandeling is een keuze uit o.a. acupunctuur, kruiden, moxa, Qi-Gong, acupressuur-shiatsu.
Aandoeningen die met Traditionele Chinese Geneeswijze behandeld kunnen worden zijn o.a. allergieën, huidaandoeningen, hoofdpijn, migraine, nek-en schouderklachten, spijsverteringsklachten, slapeloosheid, gynaecologische klachten, depressies, angsten, stress, rug-en knieklachten.