Durbar Square

LangTang

Reizen

DURBAR SQUARE

Veel tempels en schrijnen tegenover het Koninklijk paleis. Het plein heeft meer dan 50 monumenten, de oudste meer dan 900 jaar oud. Hier op dit plein begon in het verleden de handelsroute naar Tibet en ook nu is Durbar plein nog een druk kruispunt van allerhande activiteiten. Vele tientallen souvenirwinkels en een permanente markt met natuurlijk de gebruikelijke attributen zoals: singing bells, klankschalen (groot en klein), gebedsmolens, Boeddha beeldjes enz. enz. en als grootste bezienswaardigheid het oude Durbar paleis, Hanuman Dhoka. Vanaf de hoge toren Basantapur kun je genieten van een prachtig uitzicht over het complex. En het daarbuiten gelegen Basantapur Square en natuurlijk Freak Street.

Eén van de levende tempeltjes op het Durbar plein is die van KUMARI DEVI, waar een meisje wordt vereerd als personificatie van de Hindoe godin Durga.

DE KUMARI

Het meisje, ten tijde van de inwijding vaak niet ouder dan 3 jaar, wordt naar de bovenverdieping gebracht voor een geheim ritueel waarbij zij wordt gezuiverd van alle voorgaande ervaringen. Begeleiders kleden haar in een rood gewaad, behangen haar met sieraden, schilderen een derde oog op haar voorhoofd en brengen rond haar ogen zalf aan. Zij woont in Kumar Ghar, afgezonderd van haar familie en verzorgd door bedienden, op de bovenverdieping. De Kumari behoudt haar functie totdat zij begint te menstrueren. Als dat gebeurt gaat men naarstig op zoek naar een nieuwe Kumari. De oude Kumari wordt weer herenigd met haar familie die ze nauwelijks kent. Men zal proberen haar uit te huwelijken maar daar slagen de ouders meestal niet in, omdat er wordt beweerd dat de man van de ex-Kumari van Kathmandu gedoemd is jong te sterven.