Lang Tang National Park Trektocht

LangTang

Reizen

LANG TANG NATIONAL PARK TREKTOCHT

Voordat wij gaan trekken een “ritje” met de bus, het is ongeveer 100 km in afstand maar in tijd is dat ca. 10 uur. Veel plezier en mooie uit- zichten vanaf het dak van de bus. Het LangTang National Park beschermt een hooggelegen vallei van de Himalaya die zich ten noorden van Helambu uitstrekt tot aan de Tibetaanse grens. Als wij in Dhunche zijn aange- komen, wat tevens onze eindbestemming is aan het einde van de tracking, zakken wij nog verder af naar Syabru Bensi. Hier overnachten wij voor het eerst in Lodges. Je maakt al kennis met de wat primitievere omstandigheden. Je proeft al de sfeer van de a.s. trektocht, te midden van de bergen die je al kunt voelen en ruiken.

Ook de dragers zijn dan aan ons reisgezelschap toegevoegd en hebben ons al hartelijk begroet. Je slaapzak wordt voor de dag gehaald en je slaapt op een bamboe bed. De volgende dag begint het dan echt. Je mag je “stoute” wandelschoenen voor de dag halen (loop ze van te voren thuis al in!) en je krijgt een persoonlijke drager, die tijdens de trektocht bij jou blijft. Hij kent ook de route. Je bent ondertussen in het bezit van een routekaart waar de afstanden in uren lopen worden aangegeven. Op de routekaart staan ook de locaties van de overnachtingslodges. Regelmatig kom je theehuizen op het pad tegen en kun je je verfrissen in de rivier die wij volgen naar boven toe. Per dag wandel je ca. 6 uur. Het pad naar boven is ook voor een groot gedeelte de weg retour, hierdoor is er veel ruimte voor eigen tempobepaling. Je kunt dan ook zelf je rustpauzes inlassen en met je drager (die ik zelf altijd wat te drinken of te eten aanbiedt) of je groepje uitrusten. In een paar dagen stijgen wij ca. 2000 meter.

Als je het dorpje LangTang hebt bereikt wat vlakbij de Tibetaanse grens ligt ben je al op 3500 meter. Het hoogste en tevens eindpunt waar je kunt overnachten is Kyangjin Gompa op 3900 meter en ligt op ongeveer 3 uur lopen van LangTang. Hier kun je in overleg met de leiding verblijven en een wandeltocht ondernemen naar ongeveer 4800 meter. Op de achtergrond zijn de gletsjers en de enorme Himalaya toppen. Je staat natuurlijk met je voeten in de eeuwige sneeuw! De leefomstandigheden zijn eenvoudig en er is geen overbodige luxe. De LangTang trektocht is alleen te voet bereikbaar. Alle goederen zijn door dragers naar boven gebracht. Het is een trektocht die met een gemiddelde conditie goed te doen is. Toch zijn er stukken die je menig zweetdruppeltje zal kosten. Maar goed, zoals in de natuur gewoon is: wat omhoog gaat, komt vanzelf weer naar beneden. Verkijk je daar niet op. De tocht terug, veelal naar beneden, kan ook een belasting zijn voor je knieën. Overdag is het zonnig en afhankelijk van de hoogte, aangenaam warm. ‘s Nachts kan de temperatuur dalen richting het vriespunt en soms is er ook een ijskoude wind. De zorg voor een goede warme slaapzak is dan ook belangrijk. Aan het einde van de trektocht slaan wij het laatste stuk een andere route in. Wees daarop bedacht!

Wij eindigen in het bergdorpje Syabru, de tocht zit er dan bijna op. De laatste dag lopen wij naar het dorp Dunche, hier ben je op de heenreis al doorgekomen met de bus. Wij vieren een klein bescheiden feestje op het dak van ons onderkomen voor één nacht, als afsluiting van de trekking. Ook is het dan tijd om afscheid te nemen van onze trouwe dragers die ons de laatste dagen hebben vergezeld en bijgestaan. De volgende dag is er weer de bus die ons mee neemt naar Kathmandu.

TREKTOCHTIMPRESSIE

Wij beginnen langs de rivier LangTang, waar een weelderig oerwoud met woudreuzen, schitterende rododendrons en witte apen verbergt. Telkens is er het geraas van het woest naar beneden stromende water van de rivier. Voorbij de boomgrens zien wij de eerste yaks, de koeien van de Himalaya. Vaak kom je tijdens de tocht een gestapeld muurtje in de lengte van het pad tegen.

De zgn. “Mani stenen”. Met de inscriptie van de bekende mantra: “Om Mani Padme Hum”. Ga daar dan ook weer aan de linkerkant voorbij, dus met je rechterschouder bij de muur. In Kyangjin Gompa op 3900 meter, staat het belangrijkste heiligdom van de LangTang vallei met een oude Tibetaanse Lama en zijn zuster in een grotachtige woning. Mijn laatste bezoek aan hen heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Ik hoop dat wij er mogelijk weer op bezoek kunnen gaan.

Overal om ons heen zijn de reusachtige bergtoppen van meer dan 7000 meter. De meer ervaren klimmers kunnen bijvoorbeeld de Yalapiek beklimmen.

Op deze plek kun je je gedachten helder krijgen, misschien wel een voornemen of wens uitspreken voor je toekomst. Voor mij was het bereiken van dit punt een “levenservaring”, die bij de afdaling steeds meer aan waarde ging innemen.

Voor jou kan het ook één van de mooiste tochten zijn die je in je leven tot dan toe hebt ondernomen. De groet van de Nepalezen, “Namaste”, (ik zie het goddelijke in u), zal daar zeker toe bijdragen.