Kopan Monastery

LangTang

Reizen

KOPAN MONASTERY

Voor de meeste deelnemers is dit wellicht een eerste kennismaking met het Mahayana Boeddhisme. In dit centrum voor Boeddhistische studie en Meditatie.

Het Kopan Klooster was opgericht in 1970 door Lama Yeshe en Lama Zopa Rinpoche als een centrum voor boeddhistische studie. Veel mensen van over de hele wereld bezoeken Kopan elk jaar om deel te nemen aan de meditatie cursussen of om in retraite te gaan en om nieuwe inspiratie op te doen en zo hun leven meer inhoud te geven. Kopan is een onderdeel van de “Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition (FPMT)”. Dit is een internationaal netwerk van ca. 90 centra gewijd aan de studie en praktijk van het Boeddhisme.

 

Er leven ongeveer 260 monniken in dit klooster. Eén van de eerste dingen die je opvallen is de enorm grote en hoge gebedsmolen ca. 2 meter in doorsnede en ongeveer 3 meter hoog, die 24 uur per dag wordt rondgedraaid. Erop de mantra: “OM MANI PADME HUM”, die ook overdag te horen is. Deze mantra van Mededogen zul je zeer vaak tegen komen in Nepal. De Tibetaanse uitspraak is “Om Mani Pèmé‚ Hoeng”. Het klooster van Kopan ligt schitterend op een heuvel en kijkt uit over de Kathmandu vallei. Van hieruit zie je ook de stoepa van Boudhanath, één van de grootste stoepa’s in de wereld en het religieuze centrum van de in Nepal levende Tibetanen. De rituele diensten in Kopan (‘s morgensvroeg) van de monniken gaan wij bijwonen. Het is dan ook een bijzondere ervaring om bij de ceremonie aanwezig te mogen zijn.

Daarna is er het ontbijt. Later op de morgen volgen onze lessen boeddhisme in de Gompa. De cursus is een combinatie van lessen, geleide meditatie en groepsdiscussie. Aan de orde komen o.a. het thema: KARMA; wat letterlijk betekent “actie”.

Het is: “de Wet van Oorzaak en Gevolg”. Karma is zowel de latente kracht die in de actie ligt besloten, als de gevolgen die onze acties met zich meebrengen. Iedere actie, zelfs de geringste, zal consequenties hebben. Voor een boeddhist is iedere actie, gedachte of woord daarom belangrijk en zal bepaalde gevolgen hebben.

Karma is een mechanisme om te veranderen. Je kunt je leven dus veranderen. Leer daarom het pad, de weg van Dharma.

De 4 Nobele of Edele waarheden van het boeddhisme:

  1. lijden bestaat
  2. lijden heeft oorzaak en gevolg
  3. bevrijding van lijden
  4. de weg of pad waarlangs je tot verlichting kunt komen is Dharma.

DHARMA: Doel is om in een volgend leven het beter te hebben en meer verlichting te ervaren. Met als hoofdgedachte: om VREDE te brengen.

Om dit te bereiken moet je de Dharma bestuderen. Overkom je onwetendheid. Transformeer je situatie door:

Tolerantie, Vergiffenis, Goedheid en Mededogen.

Leer hoe het is om je lijden op te geven en in vrede en gelukzaligheid te leven.

Het invullen van de middag is vrij. Je kunt genieten van de rust en inkeer van je aanwezigheid in het klooster. Ook mag je een bezoek brengen aan het nonnenklooster van Kopan wat dichtbij ligt en waar je bezoek wordt gewaardeerd. Op één uur loopafstand bevindt zich de grote Stoepa van Boudhanath. ‘s Avonds zijn er bijeenkomsten in de gompa. De maaltijden in Kopan zijn vegetarisch.